35,3918$% 0.13
36,5136€% 0.39
44,0192£% 0.48
3.000,38%-0,68
4.930,00%-0,68
3453586฿%1.14053
Türkiye’nin yüksek yaylalarına ev sahipliği yapan Karadeniz Bölgesi’nin zirveleri, dünyanın en şifalı ürünlerinden biri olarak kabul edilen kestane balının anavatanı. Ancak el değmemiş bu zirvelerde bal üretmek ile tüketici olarak bu ballara ulaşmak neredeyse aynı zorlukta! Karadenizli arıcıların binbir zahmetle ürettiği bu şifa deposu ürünün miktarı çok az olduğu için fiyatı da çok pahalı. Kilosu 3 bin TL’ye kadar çıkan kestane balına ulaşabilenler kendilerini şanslı sayıyor.
Özellikle Rize, Artvin ve Zonguldak gibi illerin yüksek yaylalarında üretilen kestane balı, oldukça yüksek mineral ve antioksidan değerleriyle adeta doğal bir şifa deposu. Yüksek rakımlı kestane ormanları içinde geleneksel yöntemlerle üretilen kestane balı, kendine has tat ve kokusuyla adeta büyülüyor. Ancak tüm dünyada büyük rağbet gören ve en büyük üreticisi Türkiye olan bu bala ulaşmak kolay değil. Üreticiler az miktarda üretebildikleri bu balı sipariş usulüyle sattıklarını ve balın kilo fiyatının 2 bin TL ile 3 bin TL arasında olduğunu belirtiyor.
Uzmanlara göre, mucizevi gıdaların başında gelen bal her yönüyle sağlığa büyük faydalar içeriyor. El değmemiş doğal kestane ormanlarındaki arıların ürettiği kestane balı ise en kaliteli ve sağlıklı bal çeşiti olarak kabul ediliyor. Uzmanlara göre, kestane balının 10 mucizevi faydası bulunuyor:
Kestane balı, güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğundan dolayı doğal olarak vücutta üretilen ve dengesiz molekül olarak bilinen serbest radikallere karşı vücudu korur. Böylelikle hücre hasarını önler ve yaşlanma etkilerini yavaşlatır. Ayrıca cilt sağlığına, bağışıklık sistemine ve genel hücre sağlığına da katkı sağlar.
Kestane Balı, demir, kalsiyum, potasyum gibi mineraller açısından oldukça zengin bir bal türüdür. Kestane balının sahip olduğu bu mineraller, kemik sağlığı, kan üretimi ve sinir sistemi gibi birçok vücut fonksiyonu için hayati öneme sahiptir.
Kalp sağlığı açısından çeşitli faydalar sağlayan kestane balı, yüksek antioksidan içeriği sayesinde, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur ve böylece kalp krizi riskini azaltır. Potasyum içeriği ile tansiyonun düzenlenmesine katkıda bulunarak kalbe daha güçlü bir koruma sağlar.
Kestane balı, sindirime yardımcı olarak mide rahatsızlıklarının önüne geçmede etkilidir. Ayrıca mide asidini dengeleyerek reflü gibi sorunların önlenmesine katkıda bulunur. Düzenli tüketildiğinde hazımsızlık gibi problemlerin de önüne geçer.
Kestane balının içerisindeki şekerler ve mineraller sayesinde doğal bir enerji kaynağıdır. Yavaş emilen karbonhidratları içerdiği için uzun süreli enerji sağlar ve vücut direncini artırır. Ayrıca gün içinde yorgunluk ve halsizliği azaltmak için doğal bir enerji kaynağı olarak tüketilebilir.
İçeriğindeki antioksidanlar, vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini destekleyerek vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı doğal bir koruma sağlar.
Kestane balı, özellikle üst solunum yolu rahatsızlıklarında balgamın atılmasına yardımcı olur. Öksürük,bronşit ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu rahatsızlıklarını hafifletir.
Kestane balı, cilt üzerinde iyileştirici ve nemlendirici etki sağlar. Antibakteriyel ve antiseptik özellikleriyle enfeksiyon riskini azaltarak küçük yaraların, kesiklerin ve yanıkların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Yaralı bölgenin enfeksiyondan korunmasına katkı sağlar.
Kestane balı, kalsiyum magnezyum ve potasyum gibi içerdiği zengin mineraller sayesinde kemik sağlığını destekleyerek kemik erimesini önlemeye yardımcı olur.
Kestane balının B vitamini içeriği sayesinde zihinsel yorgunluğu azaltır ve konsantrasyonu arttırarak odaklanmaya yardımcı olur.
Peki kestane balını alırken nelere dikkat edilmeli. Üreticiler piyasada her türlü sahte bal satıldığına işaret ederek hakiki kestane balı almak için tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Üreticilerin bu konudaki uyarıları şöyle:
Kestane balı, özellikle Karadeniz bölgesi gibi kestane ağaçlarının bolca bulunduğu yerlerde üretilir. Alınacak balın kaynağının bu bölgelerden olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Hakiki kestane balı, genellikle koyu kahve renkli hatta siyahımsı bir renge sahiptir ve kıvamı yoğundur. Şeffaf ve aşırı akışkan ballardan kaçınılmalıdır.
Kestane balının kendine has, hafif acımtırak aromatik bir tadı ve yoğun bir kokusu vardır. Diğer ballardan farklı olan bu aroma, hakiki kestane balının ayırt edici özelliklerinden biridir.
Kestane balı, diğer bal türlerine nazaran uzun süre kristalleşmeden kalabilir veya çok az miktarda kristalleşme olabilir. Hızlı ve büyük kristalleşme, balın sahte veya farklı bir tür bal olabileceğini gösterir.
Anadolu’nun en eski peyniri: Teleme