Geleneksel ekmekler zengin kültürü yansıtıyor
Türkiye’nin tarihi ve kültürel açıdan en zengin bölgelerinden biri olan Manisa, birbirinden lezzetli ve besleyici birçok geleneksel ekmeğe ev sahipliği yapıyor. Kula ekmeği, Demirci ekmeği, Alaşehir ekmeği, Salihli ekmeği ve Sarıgöl ekmeği bunlardan sadece bazıları. Binlerce yıldır el emeği göz nuruyla yapılan bu ekmekler, uzun süre dayanmaları nedeniyle özellikle kırsal bölgelerde yoğun bir şekilde tüketilmeye devam ediliyor.
Üzüm ve zeytini ile tarımda, sanayisi ile ekonomide Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olan Manisa, binlerce yıla dayanan tarihi ve kültürel zenginliğiyle kadim bir yerleşim yeri. Tarih boyunca dünyanın tahıl ambarlarından biri olan Anadolu’nun temel tüketim maddesi olan ekmek, Manisa’da da çeşitli türleriyle adeta bir sanata dönüşüyor. Manisa genelinde yapılan farklı geleneksel ekmek türlerinin ortak özelliği; sağlıklı, besleyici ve uzun süre dayanıklı olmaları. Bunlardan en çok bilineni Kula ekmeği. Yapımı 5 saati bulan ve 15 güne kadar dayanabilen Kula ekmeği, asırlardır geleneksel ekşi mayayla yapılıyor. İçinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan Kula ekmeği, meraklıları için İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerine de gönderiliyor.
ALAŞEHİR EKMEĞİ ÜZÜM SUYUYLA MAYALANIYOR
Manisa’da yapılan bir diğer geleneksel ekmek türü Alaşehir ekmeği. Geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen ve coğrafi işaret elen Alaşehir ekmeği, Ege Bölgesinin en ünlü ekmek türlerinden biri. Ekmeğin en önemli özelliği, ekşi mayasının üzüm suyu kullanılarak hazırlanmadı. Demirci ekmeği de taş fırınlarda yapılan tarihi ekmek türlerinden biri. Meşe odununda pişen ve ekşi mayayla yapılan Demirci ekmeği de, uzun süre dayanan ve son derece besleyici olan bir ekmek türü. Demirci’nin yanı sıra Manisa merkezde de sıkça tüketiliyor.
SARIGÖL EKMEĞİNİN AĞIRLIĞI 15 KİLOYU BULUYOR
Yine geleneksel usullerle ve ekşi mayayla yapılan Salihli ekmeği de bir hafta boyunca ilk günkü tazeliğini koruyabilen bir ekmek türü. Kuru ve rutubetsiz ortamda 15 gün boyunca rahatlıkla dayanabilen Salihli ekmeği, Salihli’de üretilip Ege Bölgesi genelinde tüketiliyor. Manisa’nın bir diğer önemli geleneksel ekmeği Sarıgöl’de üretiliyor. Ev hanımları tarafından ekşi mayayla hazırlanan ve mahalle fırınlarında odun ateşinde 1 saat boyunca pişen ekmekler, günümüzde ticari anlamda da önem kazanmış durumda. Ağırlığı 15 kiloya kadar ulaşabilen Sarıgöl ekmeği, geçmişte özellikle kalabalık aileler tarafından tercih ediliyordu.